Μαντζουράνα: Θεραπευτικές ιδιότητες και το ελιξήριο της ευτυχίας

Μαντζουράνα, το αγαπητό αυτό βότανο της μεσογειακής γης, είναι φυτό ποώδες, πολυετές ή διετές (ανάλογα με το είδος του) που φτάνει σε ύψος μισού μέτρου.

Φέρει όρθια στε­λέχη που διακλαδίζονται, στρογγυλά φύλλα και ροζ ή λευκά άνθη που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα.
Η μαντζουράνα αγαπά τις εύκρατες περιοχές με ήπιο κλίμα και όχι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική (αποτελεί ένα από τα βασικότερα βότανα της μεσογειακής κου­ζίνας) αλλά και στη φαρμακοποιία.

Συστατικά της Μαντζουράνας

Η μαντζουράνα είναι μια από τις ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα δραστικά συστατικά που περιέχει, είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από ένυδρο σαβινένιο, λιναλοόλη, καρβακρόλη και άλλα τερπένια, τα φλαβονοειδή, το καφεϊνικό και ροζμαρινικό οξύ και τα τριτερπενοειδή.

Περιέχει επίσης, θυμόλη, πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βιταμίνες της είναι η βιταμίνη C, Α, Κ, β καροτίνη, Β6, φολικό οξύ και νιασίνη. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της είναι ο σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος.

Η μαντζουράνα έχει πολ­λές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες (ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της). Είναι αποχρεμπτική, απολυμα­ντική, τονωτική και αντισπασμωδική. Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανι-σμούς και τους στομαχικούς πόνους. Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας.

Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. 
Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έ­λαιο της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμα της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατά­θλιψη και το στρες. Είναι επίσης πολύ αποτελε­σματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότη­τας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ίλιγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών. Βοηθά στη γρήγορη επούλω­ση τραυμάτων και πληγών, ενώ ανακουφίζει και α­πό τους πόνους στο αυτί.

Τα χρήσιμα μέρη της μαντζουράνας είναι τα φύλλα της, από τα οποία φτιάχνουμε αφέψημα με ηρεμιστικές, αντι-σπασμωδικές καί εφιδρωτικές ιδιότητες. Τα κόκκινα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα αγαπητά για το άρωμα τους καί χρη­σιμοποιούνται ευρέως στην α­ρωματοποιία. Τα φύλλα, τοπο­θετημένα πάνω σε μώλωπες ή σε σημεία όπου έχουν τσιμπή­σει τα έντομα, είναι πολύ μα­λακτικά. Ο χυμός τους, μαζί με οινόπνευμα, χρησιμοποιείται για εντριβές σε άτομα που υποφέρουν από νευραλ­γίες. Τα φύλλα ωμά κά­νουν πολύ καλό στο συ­κώτι καί ευνο­ούν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Για να μην χάνονται οι πο­λύτιμες ουσίες του φυτού, όταν το καλ­λιεργούμε σε γλά­στρα, πρέπει το χώμα να είναι αφράτο καί πλούσιο σε λιπάσματα.

Άλλες χρήσεις

-Η χρήση της μαντζουράνας είναι διαδεδομένη στη μαγειρική (τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι), στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.

-χρησιμοποιείται σαν αρωματικό αλλά και σαν συντηρητικό σε ποτά και γλυκά.

-Το έλαιό της χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

Παρασκευή – δοσολογία

Αφέψημα
Βράζουμε 1 κ.γ βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, σκέτο ή με μέλι, τρεις φορές την ημέρα.

Έγχυμα
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1 κ.γ βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, όπως το αφέψημα.

Αιθέριο έλαιο
Παίρνουμε 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα.

Εξωτερικά

χρησιμοποιείται το αφέψημα για την αντισηψία των πληγών.


Ενδιαφέροντα

-για να έχουμε φρέσκια μαντζουράνα όλο το χρόνο, γεμίζουμε με νερό παγοκύστες και βάζουμε μέσα και φύλλα μαντζουράνας. Τις βάζουμε στην κατάψυξη και όποτε χρειαστούμε, χρησιμοποιούμε ένα παγάκι.

-συνδυάζοντας τη μαντζουράνα με δυόσμο και χαμομήλι, καταπολεμάμε τις φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας.

Προφυλάξεις
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη