Πείτε αντίο στην αϋπνία με μελισσόχορτο


Το μελισσόχορτο είναι επίσης γνωστό ως μελισσόφυλλο ή μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο. Ανήκει στην οικογένια των χειλανθών και η επιστημονική του ονομασία είναι MelissaOfficinalis. Τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα της μέντας αλλά βγάζουν ένα γλυκό και ελαφρώς λεμονάτο άρωμα.


Ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και αναφέρεται από τους Πλίνιο, Θεόφραστο, και Διοσκουρίδη. Για περισσότερα από 2000 χρόνια, το μελισσόχορτο ήταν πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξιρίων της ζωής, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στον Αβίκεννα, Άραβα γιατρό του 11ου αι.. Επί αιώνες ήταν δημοφιλές ως αποτελεσματική θεραπεία για την μελαγχολία, το λήθαργο, την κακή μνήμη, αλλά και ως βοήθημα για την αποκατάσταση της νεανικής ζωτικότητας.


Περιέχει ευγενόλη, σιτράλη Α & Β, κοπαίνη, καφεϊκό οξύ, θυμόλη, ουρσολικό οξύ, λιναλοολη, γερανιάλη, καρυοφυλένιο και σιτρονέλα. Στα τελευταία τρία αποδίδεται και το άρωμα του.


Είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. Η αντιβακτηριδιακή και αντισταμινική του δράση καθιστά το μελισσόχορτο άριστη θεραπεία για μολύνσεις και αλλεργίες.
Συμβάλει στην μακροζωία επειδή είναι σωματικό και πνευματικό διεγερτικό. Τονώνει την καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα προκαλώντας διαστολή των περιφερειακών αγγείων, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος.


Θεωρείτε πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ερυθρότητα της περιοχής που βρίσκεται ο επιχείλιος έρπητας και βοηθάει να υποχωρήσει το πρήξιμο μέσα σε δύο μέρες.
Ανακουφίζει τους σπασμούς του πεπτικού σωλήνα και χρησιμοποιείται στη φυσώδη δυσπεψία. Τονώνει το πεπτικό σύστημα και είναι καλό χωνευτικό, ιδιαίτερα σε κακή χώνεψη από νευρικότητα. Είναι πολύ χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις, νευρασθένειες, υστερίες γιατί έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.


Η πιο σημαντική του ιδιότητα παρουσιάζετε στην αποτελεσματικότητα του απέναντι στην αϋπνία. Χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη.


Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 1,5-4,5 γραμ. σε τσάι μερικές φορές την ημέρα. Για την αϋπνία συνιστώνται τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα (160-200 mg ).Για τον έρπη μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ συμπυκνωμένα εκχυλίσματα σε μορφή κρέμας που θα εφαρμόζονται τρεις με τέσσερις φορές στην περιοχή του προβλήματος. Για στομαχικές διαταραχές, το μελισσόχορτο συνδυάζεται πολλές φορές με μέντα. Για αϋπνία, το μελισσόχορτο συνδυάζεται με βαλεριάνα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 
Ακολουθήστε μας στο Facebook


Πηγή:<<Νικήστε τις ασθένειες με τα βότανα>> Μάριος Δημόπουλος

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη