Το βότανο που ήταν γνωστό φάρμακο από το 1330 π.Χ.


Αυτό το αγριοκρέμμυδο ήταν πολύ αγαπητό στους αρχαίους. Οι κινέζοι, που το αποκαλούσαν <<πετράδι των λαχανικών>>, το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο 5000 χρόνια πριν και οι πηγές μαρτυρούν ότι το χρησιμοποιούσαν πολύ στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο κατά τους προχριστιανικούς χρόνους.
Ο Μάρκο Πόλο εντυπωσιάστηκε από τις τόσες χρήσεις του στην κινεζική κουζίνα και όταν επέστρεψε μιλούσε με ενθουσιασμό για το αρωματικό αυτό φυτό.

Το σχοινόπρασο θεωρείται προστατευτικό φυτό. Στην Κινέζικη λαϊκή ιατρική το βοτάνι χρησιμοποιούνταν για να σταματά την αιμορραγία και ως αντίδοτο στα δηλητήρια. Το σχοινόπρασο περιλαμβάνεται σε μια από τις αρχαιότερες γνωστές συνταγές μαγειρικής, όταν το 1330 π.Χ. ο Χου Σιχούι, διαιτολόγος της αυτοκρατορικής αυλής, έφτιαξε μια σάλτσα ψαριού που περιείχε το φυτό. Τα φύλλα του έχουν ήπιες αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες,. γεγονός που θεωρείται ότι αυξάνει την όρεξη και καθιστά ευκολότερη την πέψη των λιπαρών τροφών. Μαζί με εστραγκόν, μυρώνι και μαϊντανό αποτελεί το κλασικό μείγμα μυρωδικών που χρησιμοποιεί η γαλλική κουζίνα.


Οι ιδιότητες του σχοινόπρασου μπορούν να ωφελήσουν τις αγγουριές σας και τα φραγκοστάφυλα αφού αν τα ραντίσετε με ένα έγχυμα σχοινόπρασου θα καταπολεμήσετε τη μούχλα. Ενώ αν φυτέψετε κάτω από την μηλιά σας σχοινόπρασο θα αποτρέψει την προσβολή από εσχάρωση.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Πηγή:<< Μαγικά Βότανα>> Margaret Picton

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη