Το θαυματουργό ρόδι

Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, το ρόδι φέρνει καλοτυχία, ευημερία και γονιμότητα. Tα τελευταία χρόνια οι έρευνες έρχονται να θεμελιώσουν τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία και την ομορφιά, αναδεικνύοντας το ρόδι σε υπερτροφή με όλη τη σημασία της λέξης! Το σούπερ αυτό φρούτο για την υγεία, έχει αποκτήσει σήμερα έναν ακόμη ρόλο: αυτόν του υπερόπλου στα χέρια της επιστήμης της ομορφιάς. Oι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα: ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος έχουν αναφερθεί σε αυτές. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν.

«Το ρόδι από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με την καλοτυχία, την αφθονία, την υγεία και τη γονιμότητα. Καθόλου τυχαίο αν σκεφθεί κανείς πως η ροδιά που ζει πολλά χρόνια, είναι ένα δέντρο ανθεκτικό απέναντι στις ασθένειες και τα παράσιτα. Πλήθος αναφορών αποδεικνύουν ότι το ρόδι κατείχε σημαντική θέση τόσο στη διατροφή, όσο και στην αντιμετώπιση ασθενειών. Τα ευρήματα σύγχρονων μελετών επιβεβαιώνουν ότι το ρόδι είναι το φρούτο του δέντρου της ζωής», σημειώνει η κυρία Ελίνα Δημητροπούλου.

Xρόνια κλινικών ερευνών έδειξαν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνουμε ρόδια. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών και, ιδιαίτερα, ανθοκυανινών, τανινών, σεληνίου και φαινολικών οξέων που περιέχει, έχει αποδειχτεί πως προστατεύουν από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες είναι πολλαπλάσια από αυτή που συναντάμε σε άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως το τσάι και το κόκκινο κρασί», διευκρινίζει η κυρία Δημητροπούλου.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας, σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση. «Tο ρόδι είναι ένα από τις μεγαλύτερες γνωστές πηγές κηκιδικού οξέος, το οποίο κατέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το οξύ αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα σύγχρονων μελετών, δρα προστατευτικά απέναντι στην οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών, που οδηγούν στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο απόφραξης των αγγείων και εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επιπλέον, το κηκιδικό οξύ, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και δρα προστατευτικά απέναντι στην ανάπτυξη μελανώματος.

Επιπλέον, δρα ηπατοπροστατευτικά, ενισχύοντας την αποτοξινωτική δύναμη του οργανισμού», εξηγεί η κυρία Δημητροπούλου.

«Το ρόδι», συμπληρώνει η ειδικός, «είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος B, βιταμίνης C, καθώς και ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, χαλκού και σιδήρου. Αυτό το «κοκτέιλ» βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθιστά το ρόδι ελιξίριο ζωής, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις επιπτώσεις της ρύπανσης και του στρες, καθώς και από τις λοιμώξεις.

Χάρη στη σύνθεσή του, το ρόδι προωθεί, επίσης, την αναζωογόνηση του δέρματος, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση και μειώνοντας σημαντικά την έναρξη των παθογόνων μηχανισμών, που οδηγούν στη δημιουργία καρδιαγγειακών νοσημάτων».



► ΚΑΡΠΟ Η’ ΧΥΜΟ;

Η κατανάλωση του ροδιού απαιτεί μια αρκετά χρονοβόρο προετοιμασία, αφού πρέπει να ξεκολλήσουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του σχεδόν έναν προς έναν. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν πως… αξίζει τον κόπο.

Το χρονοβόρο καθάρισμά του, είναι ο λόγος για τον οποίο, αν και πολλοί αναγνωρίζουν τις θετικές ιδιότητες του ροδιού, δεν το καταναλώνουν.

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κατανάλωση έτοιμων, συσκευασμένων χυμών. Ο χυμός του ροδιού έχει φανεί μάλιστα, ότι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών, ακόμη και από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή τον χυμό πορτοκαλιού.

Aν όμως δεν σας αρέσει ούτε ο καρπός ούτε ο χυμός του, μπορείτε και πάλι να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού, λαμβάνοντας το συμπλήρωμα διατροφής Ρόδι της Nature’s Bounty. Περιέχει εκχύλισμα από ρόδι και προσφέρει φυσική αντιοξειδωτική δράση κατά των βλαβερών για τον οργανισμό ελεύθερων ριζών. Περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό, μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως σελήνιο και βιταμίνη C, βιταμινών Β1, Β2, Β3 και Παντοθενικό οξύ, καθώς και φυτοστοιχεία, όπως το ελαγικό οξύ. Τα μοναδικά αυτά στοιχεία προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον μεταβολισμό των κυττάρων, τους έντονους ρυθμούς ζωής, τη ρύπανση και το στρες.



► Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ

Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Η αντιοξειδωτική - και άρα αντιγηραντική - δράση του ροδιού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Γι΄ αυτό και το ρόδι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και στην παραγωγή καλλυντικών, ενώ και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές σειρές καλλυντικών προϊόντων.

«Η αντιοξειδωτική ικανότητα του ροδιού και κυρίως του ελαίου του, καταπολεμά, όπως προαναφέραμε, τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και επιταχύνει την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι, τα επιδερμικά κύτταρα επιταχύνουν το ρυθμό ανανέωσής τους, οι ρυτίδες μειώνονται και το δέρμα αυξάνει την ελαστικότητα και την αντοχή του απέναντι στις περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία. Λόγω της επουλωτικής του δράσης, χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και σε δερματικές παθήσεις», σημειώνει η κυρία Δημητροπούλου.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.


Info
Δημητροπούλου Ελίνα
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος  M.Med.Sci

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη