8 προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε δυσανεξία στην γλουτένη

Η γλουτένη είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, αλλά η δυσανεξία στην γλουτένη δεν είναι κάτι καινούργιο.

Παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, η δυσανεξία στην γλουτένη δεν είναι κάποιο είδος τροφικής αλλεργίας ούτε συνιστά κάποια διαταραχή του λεπτού εντέρου. Αντίθετα, είναι μια κατάσταση στο έντερο που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον συνολικό τρόπο ζωής και στην ευημερία μας.



Σύμφωνα με το Food Renegade “οι άπεπτες πρωτεΐνες της γλουτένης, που υπάρχουν στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, βρίσκονται στο έντερο και αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό ως ξένος εισβολέας, ερεθίζουν το έντερο και ισοπεδώνουν τις μικρολάχνες στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Χωρίς αυτές τις μικρολάχνες, μειώνεται σημαντικά η επιφάνεια που απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.”

Οι πολύ δυνατοί πόνοι, ο εμετός και η διάρροια μετά το φαγητό είναι αλάνθαστα σημάδια μιας σοβαρής γαστρεντερικής κατάστασης. Ωστόσο, για τα σημάδια για τον εντοπισμό της δυσανεξίας στην γλουτένη είναι πιο γενικά και αόριστα. Όσοι δεν γνωρίζουν, ότι έχουν δυσανεξία στην γλουτένη συνεχίζουν να τρώνε γλουτένη, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τον εαυτό τους.

Δείτε παρακάτω τα συνηθισμένα σημάδια δυσανεξίας στην γλουτένη και φροντίστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Πόνος στο στομάχι

Τα πεπτικά προβλήματα είναι ίσως η πιο προφανής ένδειξη της δυσανεξίας στη γλουτένη. Μετά την κατανάλωση τροφών που καταναλώνουν γλουτένη μπορεί να βιώσουν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Σύμφωνα με το Κέντρο Αρωγής Πέψης, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο και να οδηγήσει σε φτωχή απορρόφηση μετάλλων και βιταμινών από τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε.

Ζαλάδα

Πολλά άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να βιώσουν ζαλάδες, αποπροσανατολισμό και ένα περίεργο αίσθημα ανισορροπίας μετά την κατανάλωση τροφών με γλουτένη.

Αυτή η συχνή αίσθηση ζαλάδας δεν είναι φυσιολογική. Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματική μείωση των κρίσεων ιλίγγου μετά από την αφαίρεση της γλουτένης από την διατροφή τους.



Χρόνιες ημικρανίες
Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συνηθισμένοι για τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη. Παρόλο που δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου, συνήθως συμβαίνουν μετά από 30 έως 60 λεπτά από την κατανάλωσης τροφών με γλουτένη.

Οι συχνές ημικρανίες μπορεί να οδηγήσουν σε θολή όραση και πόνους γύρω από τα μάτια.

Φαγούρα

Όταν το λεπτό έντερο δεν μπορεί να επεξεργαστεί την γλουτένη, δημιουργούνται φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να αποκαλυφθούν μέσω του δέρματος. Γι ‘αυτό η ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται συχνά με τις ασθένειες του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο δυσαρεστημένο πεπτικό σύστημα με την δημιουργία αντισωμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυπνία και έντονο κνησμό στα γόνατα, τους αγκώνες και τα δάχτυλα.

Δυσανεξία στην λακτόζη

Η δυσανεξία στην γλουτένη και στην λακτόζη έχουν παρόμοια συμπτώματα και μερικές φορές πάνε χέρι- χέρι.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την λακτόζη, τότε έχετε προβλήματα και με την γλουτένη. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και να προσθέσει παραπάνω προβλήματα στα ήδη δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνονται για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία συνδέεται με την δυσανεξία στην γλουτένη.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη