Μαγνήσιο: το πιο σημαντικό μέταλλο στο σώμα

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία στο σώμα μας και είναι απαραίτητο για την καλή μας υγεία. 70% του συνολικού μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, όπου μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο τα βοηθούν στο σχηματισμό και την ανθεκτικά τους. Το 39% βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα των ιστών και μόνο το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Για να λειτουργήσουν όμως αυτά εξαρτώνται από το μαγνήσιο το οποίο ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μερικές από αυτές είναι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Δρα ενάντια της υπέρτασης.
Συμμετέχει στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, την μυϊκή σύσπαση και στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.
Είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, καθώς και του καρδιακού μυ.
Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας.
Απαραίτητο για την σύν8εση του RNA και την αντιγραφή του DNA.
Απαιτείται επίσης για την μεταφορά του καλίου και του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες.
Βοηθά στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.
Συμπαράγοντας στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση.
Βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας.

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείτε επίσης και ως Αγχολυτικό, Αντιφλεγμονώδες, Αντιαλλεργικό, Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Βέβαια έχει συνδυασθεί και με άλλες παθήσεις:

Mαγνήσιο και Μνήμη

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να μειώνει τη μνήμη και τις δυνατότητες μάθησης. Αντίθετα η αφθονία του μπορεί να βελτιώνει τις γνωστικές μας λειτουργίες

Μαγνήσιο και Stress

Σχετικά πρόσφατα αποδείχθηκε ότι σε άτομα που εργάζονται κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (έντονος θόρυβος) ή μετά από έντονη πνευματική κόπωση το Μαγνήσιο του οργανισμού τους μειώνεται επειδή αυξάνεται η αποβολή του από τα ούρα


Μαγνήσιο και Ημικρανίες


Μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με ημικρανίες απέδειξαν ότι το επίπεδο του Μαγνησίου στο αίμα τους και στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ήταν χαμηλότερο από το φυσιολογικό.

Μαγνήσιο και Οστεοπόρωση.

Το Μαγνήσιο σε ηλικιωμένους βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας και σε βελτίωση της αντοχής των οστών. Το Μαγνήσιο βοηθά τα οστά όσο και το Ασβέστιο.

Μαγνήσιο και καρδιακές αρρυθμίες

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η καρδιά είναι ο δυνατότερος μυς του σώματός μας, ο οποίος δουλεύει ακατάπαυστα με συστολές για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα. Ως μυς, λοιπόν, επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη μαγνησίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις καρδιακές συστολές και μ' αυτόν τον τρόπο να μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες που πρέπει να κάνει η καρδιά.

Μαγνήσιο και Άσθμα


Το Μαγνήσιο έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την σύσπαση των λείων μυϊκών ινών, μειώνει την έκκριση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα και αναστέλλει την έκκριση ακετυλχολίνης, επομένως αποτελεί χρήσιμο φάρμακο σε ασθενείς με βρογχική σύσπαση από άσθμα.

Μαγνήσιο και κράμπες των κάτω άκρων

Η κράμπα είναι μια παρατεταμένη και επώδυνη σύσπαση του μυός, που συμβαίνει ως απάντηση σε ελάχιστο νευρικό ερέθισμα. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Η έλλειψη ενέργειας στο μυ θα έπρεπε κανονικά να οδηγεί σε αδυναμία σύσπασης και όχι σε αδυναμία χαλάρωσης του μυός. Αυτό όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι, ότι στη διαδικασία σύσπασης-χαλάρωσης του μυός η ενέργεια «προπληρώνεται» για τη χαλάρωση του μυός. Έτσι, μετά τη σύσπαση απαιτείται ενέργεια για τη χαλάρωση του μυός και αυτή η ενέργεια είναι που θα χρησιμοποιηθεί για την επόμενη σύσπαση. Η επάρκεια μαγνησίου σε αυτή τη διαδικασία μεριμνά για την ύπαρξη ενέργειας για τη χαλάρωση του μυός. Έτσι, όσοι συχνά συμβαίνει να πάσχουν από κράμπες, ιδιαίτερα μετά από προπόνηση, αγώνες ή γενικά κούραση και απώλεια υγρών και αλάτων, πρέπει να σκεφτούν ότι πιθανόν πάσχουν από έλλειψη μαγνησίου.

Η έλλειψη μαγνησίου δεν είναι ασυνήθιστη στις κοινωνίες μας.

Τα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου είναι απώλεια της όρεξης, ναυτία, κόπωση και αδυναμία. Επίσης μυϊκές κράμπες και συσπάσεις, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό με εμφάνιση ταχυκαρδίας.

Άλλα συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν την αύξηση της πίεσης και την υπερβολική διέγερση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει ή να συνδυαστεί και με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου στον οργανισμό.

Η απορρόφηση του Μαγνησίου επηρεάζεται:

Παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι οι ακόλουθοι:
Σύνδρομα δυσαπορρόφησης
Παθολογική απώλεια γαστρεντερικών υγρών
Νεφρικές παθήσεις - Χρόνια πυελονεφρίτιδα - Χρόνια σπειραματονεφρίτιδα - Νεφρική σωληναριακή οξέωση
Ασιτία με μεταβολική οξέωση
Αλκοολισμός
Υπερπαραθυρεοειδισμός – υπερασβεστιαιμία
Υπεραλδοστερονισμός
Οξεία παγκρεατίτιδα
Χρόνια παγκρεατίτιδα
Τοξιναιμία ή εκλαμψία κύησης.

Το μαγνήσιο αυξάνεται με:
Ασπιρίνη
Βιταμίνη D
Παράγωγα μαγνησίου
Προγεστερόνη
Τριαμτερένη
Λίθιο

Το Μαγνήσιο ελαττώνεται με:
Αλδοστερόνη
Άλατα ασβεστίου
Κιτρικά
Διουρητικά
Αντισυλληπτικά
Φουροσεμίδη.
Αιθανόλη
Αμινογλυκοζίδες
Κυκλοσπυρίνη
Φαινοντοίνη
Συμπληρώματα σιδήρου

Διατροφή και μαγνήσιο


Μαγνήσιο μπορούμε να λάβουμε και μέσω των τροφών, αφού απαντάται σε μεγάλη ποικιλία από αυτές, όπως στα φρέσκα πράσινα λαχανικά, όπου το συναντάμε πλούσιο λόγω του ότι είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης.

Βασικές πηγές μαγνησίου είναι το κακάο, τα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, καθώς και ορισμένα μεταλλικά νερά.


Παρακάτω, ακολουθούν ανά διατροφική ομάδα, οι πλουσιότερες σε μαγνήσιο τροφές:
Κρεατικά ή συναφή: χοιρινό λουκάνικο, συκώτι, καρδιά, αρνίσια νεφρά, κόκκινο κρέας, πιτσούνι, αυγά.
Θαλασσινά: σαλιγκάρι της θάλασσας, βούκινο, μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, αχιβάδες.
Αμυλώδη: καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια).
Λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο, σέσκουλο.
Φρούτα: μπανάνα, φρέσκο σύκο, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.
Δημητριακά: δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί και μπισκότα ολικής αλέσεως, νιφάδες βρώμης, μούσλι.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη